När du ska flytta

När du ska flytta är det många saker att tänka på, bland annat uppsägning av lägenhet, visning för ny hyresgäst och flyttstädning.

 

Om du ska flytta

När du ska flytta är det många saker att tänka på, bland annat uppsägning av lägenhet, visning för ny hyresgäst och flyttstädning.

Här har vi samlat information som kan vara viktig för dig att veta om du ska flytta.

Har du fler frågor kontakta oss gärna genom formuläret nedan.

Säg upp ditt kontrakt

När du ska säga upp ditt hyresavtal måste du göra det skriftligt. Uppsägningstiden för en lägenhet är tre månader räknat från det nästkommande månadsskiftet när du säger upp din lägenhet. Om du säger upp din lägenhet den 21 april börjar uppsägningen att gälla från och med den 1 maj. Avtalet upphör då att gälla tre månader framåt; den 31 juli. Glöm inte att säga upp avtal för garage eller bilplats i samband med detta. Om en hyresgäst avlider har dödsboet rätt att säga upp lägenheten med en månads uppsägningstid

Visning av lägenhet

När du har sagt upp din lägenhet annonserar vi ut den som ledig. Enligt hyreslagen är du skyldig att visa lägenheten för de personer som får erbjudande om att flytta in efter dig. Vi tar kontakt med dig för att komma överens om en lämplig tid för visning.

Flyttstädning

När du flyttar tar du med dig alla dina tillhörigheter som du har haft i lägenhet, förråd och eventuell balkong/uteplats samt garage. Efter att du har tömt din lägenhet och de andra utrymmena ska du flyttstäda. Lägenheten ska vara ren och fräsch så att nästa hyresgäst kan flytta in utan ytterligare städning. Senast klockan 10.00 på dagen då ditt hyreskontrakt upphör ska lägenheten vara godkänd enligt städ- och avflyttningsbesiktning.

Senast två veckor innan du ska flytta bokar du tid för besiktning av din lägenhet, denna tid är senast kl 10.00 på dagen då ditt hyreskontrakt upphör.

Du gör detta genom att maila till [email protected] eller på telefon 0729-99 66 63.

Vid besiktningen ska lägenheten vara helt tömd och städad.

All utrustning som tillhör lägenheten såsom dörrar, hatthyllor och gardinbeslag ska finnas i lägenheten vid besiktningen. Om du har fått bruksanvisningar för lägenhetsutrustning, exempelvis för spis, mikrovågsugn, kyl och frys eller tvättmaskin och torktumlare ska du lämna kvar dem till nästkommande hyresgäst. Vid skador eller onormalt högt slitage på lägenheten blir du ersättningsskyldig. Tänk på att även lägenhetsförråd och garage ska vara tömda och städade.

Lås och nycklar

När du flyttar ska du lämna tillbaka samtliga nycklar. Du lämnar nycklarna i samband med avflyttningsbesiktningen. Om nycklarna inte lämnas in i tid blir du skyldig att betala kostnaden för byte av låscylinder.

Adressändring

När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till många myndigheter och företag. Vill du ha eftersändning av annan post ska du beställa det hos Svensk Adressändring via deras hemsida, www.adressandring.se 

Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta lägenhetsnummer i ditt kontrakt.

Flytt av el, bredband och telefon

Tänk på att teckna ett el-abonnemang på din nya adress. Kom även ihåg att flytta ditt internetabonnemang och eventuellt telefonabonnemang. Kontakta dina leverantörer för att göra detta.

Hemförsäkring

Det är viktigt att du ändrar din hemförsäkring så att den gäller för din nya bostad. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information