Att bo hos oss

Välkommen som hyresgäst hos oss på Bolius Fastigheter! Här hittar du information som kan vara bra för dig att veta.

Att bo hos oss.

Välkommen som hyresgäst hos oss på Bolius Fastigheter!

Vi är glada över att ha dig som hyresgäst! Vi är till för dig och för att ditt boende ska vara tryggt och trivsamt.

Som hyresgäst behöver du ha koll på en del praktiska saker.

Här har vi samlat lite nyttig information!

Att bo hos oss

Du som bor i hyresrätt hos Bolius Fastigheter har valt ett tryggt och trivsamt boende. Hyresrätt är en bekväm boendeform där vi som hyresvärd tar hand om den gemensamma utemiljön, underhåll, reparationer, sophämtning med mera.

Du och dina grannar har, förutom Bolius Fastigheter, ansvar för boendemiljön. Tänk på att visa hänsyn till dina grannar, hålla rent i gemensamma utrymmen samt att ta hand om ditt egna hem. 

Trivselregler

För att skapa en gemensam och trivsam atmosfär finns det några enkla, men viktiga, regler. Att visa respekt gentemot sina grannar är en självklarhet för att alla i huset och i bostadsområdet ska trivas.

 

 • Tänk på ljudvolymen när du tittar på tv, lyssnar på musik eller radio, spelar instrument eller sjunger själv. Det här är såklart extra viktigt på kvällen och natten.
 • Var rädd om din lägenhet. Tänk på att du inte får göra hål i väggmattor eller kakel i badrum eller kök.
 • Borra eller spika inte i väggen efter klockan 20.00.
 • Tänk på att det är lyhört i trapphusen. Spring, lek och smällande dörrar kan lätt bli störande. Som hyresgäst ansvarar du även för att dina gäster inte stör grannar.
 • Att ha fest är trevligt men informera gärna dina grannar i god tid innan. Acceptansen brukar öka markant om man har blivit informerad. En bra regel är att sänka ljudnivån ju senare det blir på kvällen.
 • För att vi ska kunna garantera fria utrymningsvägar vid exempelvis brand får du inte placera föremål i entré, trapphus, vinds- och källargångar.  
 • En balkong ger möjlighet att njuta lite extra av vackra planteringar och blommor. Tänk på att blomlådor måste sitta på insidan av balkongräcket. Det är lätt att övervattna blommor och detta kan ge dina grannar under en obehaglig överraskning.
Tvättstuga

I de flesta av våra fastigheter finns tvättmaskin och torktumlare i våra lägenheter. I några av Bolius fastigheter finns gemensamma tvättstugor som du har möjlighet att använda. Tvättstugan har du och dina grannar gemensam tillgång till och ansvarar för den. Det betyder att du själv städar upp i tvättstugan efter att du använt den. Du ska alltså lämna tvättstugan ren och fräsch, så som du själv vill möta den.

 • Tänk på att hålla din tid – det är många som vill tvätta. Avboka din tid så fort som möjligt om du inte har möjlighet att utnyttja den.
 •  Töm luddet i torktumlaren, torka av maskinerna, stäng alla fönster och släck lamporna. 
 • Gör en felanmälan om du upptäcker att något är trasigt. Det kan var en tvättmaskin eller torktumlare/torkskåp som inte fungerar, en lampa är trasig eller om det blir stopp i avloppet. Sätt gärna upp en lapp så att dina grannar vet att det som är trasigt är felanmält. Du når oss på 0729-99 66 63 eller via mail till [email protected].

För mer utförliga ordningsregler vad som gäller i just din tvättstuga finns det ordningsregler uppsatta i tvättstugan.

Tänk på att Bolius Fastigheter inte ansvarar för förlorad tvätt eller eventuella skador på plaggen under tvättning. Vid eventuella skador ska du vända dig till ditt försäkringsbolag.

Sophantering

I Hässleholms kommun gäller källsortering. Källsortering bygger, som ni säkert vet, på att man sorterar sina hushållssopor efter vad det är man kastar. Antalet kärl som finns till ert förfogande är uträknat efter hur många hushåll som använder kärlen. Det är därför viktigt att vi hjälps åt att sortera rätt.

 • Lägg plastförpackningar i plastkärlet. INTE i brännbart.
 • Lägg pappersförpackningar (ex. mjölkpaket mm) i papperskärlet. INTE i brännbart.
 • Mindre wellpapp-förpackningar ska man platta ihop, alternativt riva sönder och sortera i pappersförpackningar.

Har man större mängd av ex wellpapp, plastemballage mm får man själv köra till Återvinningscentralen för att kasta det där. Det är inte tillåtet att sätta kartonger o dyl utanför sopkärlen.

Vill man veta öppettider för närmsta återvinningscentral så gå in på hassleholmmiljo.se. Vill man även veta när det är tömning på respektive kärl finns där tömningskalender.

Under rubriken BLANKETTER hittar du en utförlig sorteringsguide eller här.

 

TILLSAMMANS KAN VI SKAPA EN BRA MILJÖ FÖR SOPSORTERINGEN!

Tips och trix

För att ditt hem ska vara tryggt och trivsamt är det många, små enkla grejer som du kan göra för att hålla din lägenhet i bra skick.  Nedan följer några enkla tips och trix.

 • Rensa golvbrunnen. Gör detta med jämna mellanrum så fungerar avloppet bättre och man slipper dålig lukt i badrummet.
 • Frånluftsventilerna ska hållas fria från damm och smuts. Torka inte av dem med fuktig trasa. Använd istället dammsugare eller en torr trasa.
 • Om vattnet i badrumsvasken rinner undan sakta beror det nästan alltid på att smuts fastnat i vattenlåset. Prova att använda en vaskrensare. Pressa fast vaskrensaren över avloppshålet och fyll handfatet till hälften med vatten. Prova sedan att pumpa upp och ner. Smutsproppen brukar släppa av luftsuget som uppstår. Om inte smutsproppen släpper med hjälp av vaskrensaren testar du att rensa vattenlåset. Använd aldrig kaustiksoda eller andra frätande kemikalier för att lösa upp stoppet!
 • Frosta av kyl och frys regelbundet. När frysen börjar bli full av is är det dags att frosta av den. En nedisad frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall. Det är också ett bra tillfälle att rensa ut matvaror som kanske har legat där för länge.
 • Glödlampor och lysrör som slutat fungera byter du själv.
 • Rengör köksfläkten regelbundet. Använd ett diskmedel som löser fett riktigt bra.
 • Kontrollera din brandvarnare regelbundet. Börjar brandvarnaren pipa utan anledning är det dags att byta batteri. Det är ditt ansvar att byta batteri när det behövs. Nya brandvarnare har 10-årsbatterier som inte behöver bytas. Då ska du bara dammsuga brandvarnaren någon gång varje år och testa att den fungerar.